För hyresgäster
Här har vi samlat information för dig som hyr en lägenhet hos oss. Här hittar du information om hur du kommer i kontakt med oss och annan praktisk information om uppsägning, inflyttning och boende.
Hyra och betalning
Varje år genomförs en förhandling mellan Hamhus och Hyresgästföreningen, då bestäms hyresnivån för din bostad.
Hyran betalas i förskott och ska betalas in senast den sista varje månad. Du kan även betala din hyra via autogiro, då dras summan direkt från ditt konto på förfallodagen. Som hyresgäst är du själv ansvarig för att det finns täckning på kontot. Om du är sen med betalningen vid ett flertal tillfällen eller om hyresbetalningen uteblir finns det risk att du förlorar hyresrätten. Kontakta oss om du har några frågor kring betalning och autogiro.
Hemförsäkring
Tänk på att du bör ha en hemförsäkring. En brand eller vattenläcka kan få stora konsekvenser.
Hänsyn
Vi vill att alla ska trivas i våra fastigheter så det finns några saker du bör tänka på när du bor i hyresrätt eller hyr lokaler:
- Tänk på att visa hänsyn och inte ha för hög ljudnivå om du spelar musik, instrument eller tittar på TV. Särskilt viktigt är detta mellan kl 22-07.
- Det är inte tillåtet att skaka mattor eller sängkläder från balkongen.
- Husdjur är tillåtet men tänk på att det är upp till dig att se till att de inte stör dina grannar.
Tvättstuga
Det är viktigt att tiderna i tvättstugan respekteras. Bokad tid är upptagen tid även om personen inte har börjat tvätta. Det är din skyldighet som hyresgäst att städa efter dig och att lämna en välstädad och iordningsställd tvättstuga.
Lägenhetsbyte och andrahandsuthyrning
För att få genomföra ett byte av en lägenhet, oavsett om det är inom eller utanför Hamhus, ska du kontakta oss och få vårt tillstånd. När det gäller andrahandsuthyrning är det samma sak, kontakta oss för att få tillstånd. Andrahandsuthyrning är tillåtet under vissa förutsättningar och under en tidsbegränsad period. T ex vid studier/arbete på annan ort eller om du ska provbo som sambo.
Uppsägning av lägenhet
Önskar du säga upp din lägenhet så vänder du dig till oss. Uppsägningstiden är tre månader från det månadsskifte som inträder efter uppsägningstiden. För att din uppsägning ska vara giltig kräver vi att den är skriftlig.
Vid avflyttning
Vid avflyttning från lägenheten är det ditt ansvar att se till att lägenheten är ordentligt städad och att fönster är putsade. Efter att lägenheten är tömd och städad genomförs en besiktning. Kontakta oss om du har några frågor kring städning och avflyttningsbesiktning.
Avsedda rumstemperaturer vinter- och sommartid
Hamhus riktlinjer för inomhustemperaturer för lokaler och bostäder är 20°C vintertid och 25°C sommartid. Sommartid uppnås lägre temperatur om lokalen är utrustad med kyla.
Vid snabba förändringar av utomhustemperaturen kan det ta ett tag för värmesystemet att kompensera för den temperaturändringen. Undvik möblering intill radiatorer för att värmen ska kunna sprida sig bra i rummet. Om en radiator behöver luftas så utför Hamhus det efter att felanmälan skickats in. Beroende på placering i rummet kan temperaturen upplevas olika. Intill fönster och ytterväggar upplevs det ofta som kallare, så undvik om möjligt gärna möblering intill dessa ytor. Även placering precis intill ventilationsdon kan upplevas kallt.
I rum med mekanisk ventilationen behöver ingen vädring ske eftersom ventilationen ser till att tillräckligt med frisk luft tar sig in i rummet.
Städmetoder
Torra städmetoder såsom dammsugning eller sopning används bäst då golvet rengörs dagligen. Våttorkning som bör göras regelbundet ska göras med sparsamt med vatten och rengöringsmedel för att skydda ytskiktet. Rengöringsmedel ska alltid väljas efter den aktuella ytskiktet.
För att ventilationen ska fungera som tänkt behöver ventiler och don behöver rengöras regelbundet. Detta ansvarar ni hyresgäster för. Rengöring görs genom att försiktigt torka av utsidan av donet minst två gånger per år.
Reducera energi- och vattenanvändning
Några tips för att minska energi- och vattenanvändningen finns nedan:
-Byt till LED-belysning.
-Släck belysningen när du lämnar rummet. Alternativt installera närvarostyrning på belysningen.
-När ny utrustning köps in, kolla på energimärkningen och välj en vara med låg energiförbrukning.
-Stäng av datorer och skrivare när du lämnar arbetet.
-Undvik att vädra. Ventilationen ser till att tillräckligt med frisk uteluft tar sig in.
-Använd solskydd för att minska solinstrålningen och minska kylanvändningen.
-Se till att fylla disk- och tvättmaskinen innan de startas.
-Felanmäl alltid läckande kranar.