För hyresgäster

För hyresgäster

För hyresgäster

Här har vi samlat information för dig som är hyresgäst hos oss.
Här hittar du 
information om hur du kommer i kontakt med oss och annan
praktisk information om uppsägning, inflyttning och boende.

Praktisk information för dig

som hyresgäst

Hyra och betalning

Varje år genomförs en förhandling mellan Hamhus och Hyresgästföreningen, då bestäms hyresnivån.

Hyran betalas i förskott och ska betalas in senast den sista varje månad. Du kan även betala din hyra via autogiro, då dras summan direkt från ditt konto på förfallodagen. Som hyresgäst är du själv ansvarig för att det finns täckning på kontot. Om du är sen med betalningen vid ett flertal tillfällen eller om hyresbetalningen uteblir finns det risk att du förlorar hyresrätten. Kontakta oss om du har några frågor kring betalning och autogiro.

Hemförsäkring

Tänk på att du bör ha en hemförsäkring. En brand t ex, kan få stora konsekvenser och då är det bra att ha en hemförsäkring.  

Hänsyn

Vi vill att alla ska trivas i våra fastigheter så det finns några saker du bör tänka på när du bor i hyresrätt:

  • Tänk på att visa hänsyn och inte ha för hög ljudnivå om du spelar musik, instrument eller tittar på TV. Särskilt viktigt är detta mellan kl 22-07.
  • Det är inte tillåtet att skaka mattor eller sängkläder från balkongen.
  • Husdjur är tillåtet men tänk på att det är upp till
    dig att se till att de inte stör dina grannar.

Tvättstuga

Det är viktigt att tiderna i tvättstugan respekteras. Bokad tid är upptagen tid även om personen inte har börjat tvätta. Det är din skyldighet som hyresgäst att städa efter dig och att lämna en välstädad och iordningsställd tvättstuga.

Lägenhetsbyte och andrahandsuthyrning

För att få genomföra ett byte av en lägenhet, oavsett om det är inom eller utanför Hamhus, ska du kontakta oss och få vårt tillstånd. När det gäller andrahandsuthyrning är det samma sak, kontakta oss för att få tillstånd. Andrahandsuthyrning är tillåtet under vissa förutsättningar och under en tidsbegränsad period.  T ex vid studier/arbete på annan ort eller om du ska provbo som sambo.

Uppsägning av lägenhet

Önskar du säga upp din lägenhet så vänder du dig till oss. Uppsägningstiden är tre månader från det månadsskifte som inträder efter uppsägningstiden. För att din uppsägning ska vara giltig kräver vi att den är skriftlig.

Vid avflyttning

Vid avflyttning från lägenheten är det ditt ansvar att se till att lägenheten är ordentligt städad och att fönster är putsade. Efter att lägenheten är tömd och städad genomförs en besiktning. Kontakta oss om du har några frågor kring städning och avflyttningsbesiktning.